Posjerte egg – Klart du kan!

Egg nummer tre var mest vellykket

Det er påske.

– Skal du ha egg til frokost?

– Ja, takk

– Stekt, eller kokt?

– Gjerne kokt.. nei, vent.. er du villig til å prøve noe helt nytt? Hørt om posjerte egg?

Omtrent slik gikk en samtale en nydelig påskeferiemorgen før vi bestemte oss for å prøve denne beryktede tilberedningsmåten for egg; kort sagt koking uten skall. Etter litt søk kom vi fram til at NRK, Bent Stiansen og en blogg med flere tips var mer eller mindre samstemte, og dannet grunnlaget for oppskriften presentert her. Resultatet ble tre perfekte egg – i alle fall over alle forhåndsforventninger – etter ett egg av mer “rufsete” utseende.

Ingredienser:

  • Ferske egg
  • 1 L vann
  • 3 ss eddik (ev hvitvinseddik)

Fremgangsmåte:

  • Kok opp vannet i en kjele, den må ikke være for stor men samtidig kunne romme 1 liter vann.
  • Ta kjelen av platen eller skru ned varmen til like under kokepunktet og tilsett spiseskjeene med eddik. Det essensielle er visstnok å unngå boblene som dannes ved kokingen.
  • Knekk skallet på egget og ha innholder forsiktig i en liten bolle eller kopp. “Hell” deretter egget i vannet fra lav høyde i en jevn bevegelse.
  • La egget koke/posjere 3-5 minutter (vi brukte bare 3-3:30) før det løftes forsiktig opp med en hullsleiv/sil og legges i kaldt vann til nedkjøling. Etter kort tid kan egget løftes ut av bollen med hendene og legges på et serveringsbrett eller direkte på brødskiven.

Det er mulig å posjere flere egg samtidig med en større kjele men da må det også være mer vann i kjelen. Vi posjerte ett og ett egg etter tur og det gikk fint uten å måtte skifte vannet underveis. Vi justerte kokeplatetemperaturen opp og ned for å holde vanntemperaturen like under kokepunktet.

En klassisk serveringsmåte er visstnok med hollaindesaus, skinke og brød men vi gikk for en lettere variant med det vi hadde tilgjengelig: røkelaks eller peppermakrell, gressløk, brød, salt og pepper. Et triumfens øyeblikk oppstod da vi skar inn i egget for å avdekke den flytende plommen, som vist på bildet under.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s