Krumkaker

Krumkaker 1
Med litt prøving og feiling kom rutinen, og med den finere kaker!

For meg er det blitt tradisjon å steke krumkaker hjemme hos familien med deres gamle (tunge!) krumkakejern. Stekingen tar tid, så finn fram god julemusikk! Jeg må innrømme at jeg ikke husker opphavet til oppskriften. Skrev den ned i en egen notatbok for flere år siden, men tror den stammer fra en gammel kokebok tilhørende mor.

Temperatur og “snutid” på krumkakejernet er sannsynligvis svært individuelt fra plate til plate og jern til jern. Prøv deg frem og noter temperatur og “snutid”, så slipper du å “finne opp hjulet” på nytt neste jul.

Ingredienser:

  • 250 g smør
  • 4 egg
  • 2,5 dL sukker
  • 1 dL kaldt vann
  • 5,5 dL hvetemel
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts bakepulver
  • Smør /fett til steking
Krumkakejern
Av den gamle skolen.

Fremgangsmåte:

  • Smelt smøret. Imens piskes det eggedosis av egg og sukker i en middels stor bakebolle.
  • Ha smør og vann i eggedosisen og bland til en homogen røre. Sikt deretter inn hvetemel, kardemomme og bakepulver, og bland det hele godt sammen.
  • Da er det tid for steking: I mitt tilfelle fungerer det best å veksle mellom temp 3-4 (maks er 6) og deretter steke 25-[snu]-25-[snu]-10-[snu]-10-[Ferdig!], alt i sekunder. Snu også jernet like etter at røren er tilsatt, dvs før de første 25 sekundene. For hver 5-7 kake, eller når de begynner å henge igjen i jernet når det åpnes, kan det smøres på mer smør/fett. Ha kjøkkenpapir klart til å tørke av den røren som tyder ut i kanten av stekejernet.
  • Bruk en krumkakepinne til å rulle de ferdige kakene av jernet og overfør på en rist til nedkjøling. Her kreves det litt trening og de første kakene blir kanskje ikke så fine, men ikke gi opp! Kakene stivner rask slik at krumkakepinnen kan benyttes til neste kake.

1 kake i boks, 6 igjen..

Leave a comment