Sirupsnipper

Når mørke og kulda setter inn er det koselig med lys og kaker som minner om julens snarlige ankomst.
Når mørket og kulda setter inn er det koselig med lys og kaker som minner om julens snarlige ankomst.

Julebaksten er i gang! Tre slag er nå i hus og målet er de berømte syv. Peppernøtter og berlinerkranser hadde jeg forsøkt tidligere men dagens sirupssnipper var en deby. Oppskriften er inspirert av Tine, men jeg hadde ikke alt tilgjenglig i mat- og kjøleskapet og måtte derfor improvisere litt. Dessuten foretrekker jeg en større mengde krydder enn det som er angitt i oppskriften.

Ingredienser (3-4 brett med kaker):

  • 1,5 dL helmelk
  • 150 g lys sirup
  • 150 g sukker
  • 100 g smør (alternativt bakemargarin)
  • 450 g hvetemel
  • 0,5 ts pepper
  • 0,5 ts ingefær
  • 0,5 ts anis
  • 0,5 ts kanel
  • 1 ts natron
  • (Mandler)

Fremgangsmåte:

1. runde

  • Start med en liten kjele, ha i melk, sirup og sukker og varm opp til sukker og sirup har løst seg opp. Ha i smør og la det smelte inn under svak varme.
  • Bland alt det tørre i et målebeger mens smøret smelter. Alle krydrene skal være finmalte.
  • Bland det tørre med kjeleinnholdet til det blir en ensartet deig. Den skal være ganske klissete og virker uegnet til å kjevle ut men det essensielle er nå at deigen får kjøle seg ned, gjerne over natten.

2. runde

  • Sett stekeovnen på 175 °C, finn fram stekeplater, bakepapir, rist(er), kjevle og deigen som har blitt kald.
  • Kjevle deigen tynn på stekeplatene og skjær skråstilte rektangler. Ideelt sett skal kantene gå i sikksakk som vist på bildet. Finnes egne redskaper for dette på Jernia o.l butikker.
  • Legg en mandel i senteret av hver kake og trykk forsiktig ned.
  • Stek sirupsnippene i 6-7 minutter til de er gylne, men ikke mer. Fremstår som myke når de kommer ut av ovnen men stivner til når de blir avkjølt på rist.

Typisk for julekaker er sirupssnippene best når de er blitt litt kalde og harde. Nytes med god julemusikk, litt varmt å drikke og tenn gjerne et lys!

Leave a comment